Małopolska - region pełen smaku
Małopolska to region o wyjątkowej historii, której echa dostrzegalne są dziś głównie we wspaniałej, podziwianej przez turystów architekturze. O przeszłych czasach opowiada również będąca wizytówką Małopolski kuchnia regionalna. Jej mianem określa się regionalną kuchnię terenów wchodzących dawniej w skład austro węgierskiego kraju koronnego Galicji. Typowa kuchnia regionalna pogranicza stanowi mieszankę kuchni polskiej i ukraińskiej, w której widoczne są głównie wpływy kuchni austriackiej - zwłaszcza wiedeńskiej, ale też węgierskiej i żydowskiej. Kuchnia galicyjska zawiera w sobie również dania kuchni polskiej, które przez wielu znawców gastronomii uznawane są za niedościgniony wzór polskiego jadła. Kulinarne dziedzictwo małopolskich ziem sięga setek lat - nawet najbardziej wybredni miłośnicy pysznego jedzenia docenią walory, które oferuje kuchnia regionalna. Ogrom smaków i aromatów ukrytych w daniach to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Dania, których warto spróbować będąc w Małopolsce
Jakie potrawy gościły niegdyś na stołach mieszkańców Małopolski? Którymi z nich możemy zajadać się również dziś? Lista kulinarnych must-eat pobudzi apetyt każdego smakosza! Jednym z największych specjałów regionu jest kaczka po krakowsku pieczona z kaszą i grzybami leśnymi. Smakiem ujmuje też maczanka krakowska, czyli pieczona w brytfannie karkówka bądź schab, które podaje się z pieczywem i aromatycznym sosem kminkowym. Zamiłowanie do kminku jest zresztą widoczne w wielu regionalnych przysmakach. Mówiąc o kuchni małopolskiej nie sposób nie wspomnieć również o potrawach typowo podhalańskich - pstrągi, baranina czy wreszcie doskonała kwaśnica to obowiązkowe punkty w planie kulinarnej wycieczki po regionie. Kuchnia regionalna słynie też ze wspaniałych przekąsek, wśród których prym wiedzie salceson wieprzowy w musztardowym sosie. Znany ze swojego niepowtarzalnego smaku jest też karp po zatorsku - faszerowany serem, jajkami i pieczarkami. Doskonałe są również małopolskie sery - oscypek, bundz i redykołka, których warto skosztować będąc w górach. Na galicyjskich stołach przez latał gościły także zupy, w tym barszcz czerwony z fasolą, grzybami i kapustą, barszcz biały z parzoną kiełbasą oraz flaki z kaszą. Na uwagę zasługują również dania z kapustą kiszoną. Jednym z nich jest kapuśniorka z grzybami. Zupę serwuje się do dziś podczas kolacji wigilijnej. Zachwycające jest piekarnicze dziedzictwo Małopolski. Kuchnia regionalna to przede wszystkim wspaniałe bajgle żydowskie z makiem, sezamem lub solą. Znane są też buchty - nadziewane powidłami bułeczki z ciasta drożdżowego. Warte spróbowania są oprócz tego tradycyjne desery: austriacki Pischinger, czyli wafle przekładane czekoladową masą oraz tort Sachera przekładany morelową marmoladą i zwieńczony czekoladową polewą. Swoich fanów do dziś ma również babka z kaszy manny z bakaliami.
Cały region smaku w jednej restauracji - zapraszamy do restauracji Hotelu Czarny Potok!
Tradycyjna kuchnia małopolska to jedna z wielu atrakcji regionu. Uzdrowiskowa Krynica Zdrój, która przyciąga miłośników relaksu i aktywnego wypoczynku na łonie natury, to również doskonałe miejsce dla miłośników kulinarnych przygód. Te czekają na nich na nich w Hotelu Czarny Potok - w restauracji Jan Kiepura, nazwanej na cześć najpopularniejszego polskiego tenora i zaaranżowanej na dwóch piętrach wokół hotelowego lobby. To tu, pod okiem Szefa Kuchni powstają odkrywcze, pełne smaków i aromatów dania - sięgające po beskidzkie tradycje, a jednocześnie przełamane nowoczesnym charakterem i przyprawione talentem naszych mistrzów. W menu hotelowej restauracji Goście znajdą takie przysmaki, jak burger z góralskim serem wędzonym i cząstkami ziemniaczanymi oraz pierś z kurczaka ze skórką z gołąbkiem z kaszą bulgur, boczkiem i bryndzą podhalańską. Są też dania z kapustą kiszoną, w tym wspaniały panierowany schab z kością z ziemniakami z koperkiem i kapustą zasmażaną. Miłośnikom mięsnych dań polecamy również wybitne steki z pieca opalanego drewnem. Oprócz tego w menu restauracji Jan Kiepura znaleźć można również oryginalne przystawki - w tym sałatkę z bundzem, aromatyczne zupy oraz zwieńczające ucztę desery. Gości ciekawych małopolskiej kuchni, zachęcamy do skosztowania pozycji z naszej karty dań.
Gotów na kulinarną przygodę w sercu Beskidów? Odkryj paletę specjałów, które kryje w sobie kuchnia galicyjska! Do stylowo urządzonej hotelowej restauracji Jan Kiepura zapraszamy codziennie od 13:00 do 22:00. Rezerwacje pod numerem: +48 502 721 318.
Zobacz menu restauracji Kiepura
Sprawdź również: Jezioro Klimkowskie - malowniczy plan filmowy